イブカ アキコ   Ibuka Akiko
  井深 章子
   所属   神奈川大学  化学生命学部 生命機能学科
    神奈川大学大学院  理学研究科 理学専攻(生物科学領域)
   職種   教授
言語種別 英語
発行・発表の年月 2011/08
形態種別 学術雑誌
査読 査読あり
標題 Non-Acidic Compounds Induce the Intense Sweet Taste of Neoculin, a Taste-Modifying Protein
執筆形態 共著
掲載誌名 BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY
掲載区分国外
出版社・発行元 TAYLOR&FRANCIS LTD
巻・号・頁 75(8),pp.1600-1602
著者・共著者 Ken-ichiro Nakajima,Ayako Koizumi,Kisho Iizuka,Keisuke Ito,Yuji Morita,Taichi Koizumi,Tomiko Asakura,Akiko Shimizu-Ibuka,Takumi Misaka,Keiko Abe
概要 Neoculin, a sweet protein found in the fruit of Curculigo latifolia, has the ability to change sourness into sweetness. Neoculin turns drinking water sweet, indicating that non-acidic compounds may induce the sweetness. We report that ammonium chloride and certain amino acids elicit the intense sweetness of neoculin. Neoculin can thus sweeten amino acidenriched foods.
DOI 10.1271/bbb.110081
ISSN 09168451